Библиотеките – културни центрове за информация и вдъхновение – Становище на ЕБЛИДА (Position Paper: Libraries – cultural peaks for information and inspiration / in Bulgarian)

„Европейският съюз не е само икономически процес или търговска сила, той вече е широко – и правилно възприеман като безпримерен социалиен и културен проект”(European Agenda for Culture in a globalizing World).

Библиотеките в цяла Европа играят важна роля в този „социален и културен проект”. Потенциалът на европейските библиотеки за развитието на Европейски съюз, отличаващ се с ценности като уважение към разнообразието, междукултурен диалог, свобода на изразяване, човешко достойнство, солидарност и търпимост все още не е напълно оползотворен.

През последните десетилетия библиотеките се промениха: от административни институции ‐ хранилища на печатни материали ‐ те се превърнаха в привлекателни и оживени градски средища, предлагащи целия спектър от печатна и виртуална информация; средища, в които грижата за потребителя е първостепенна услуга, а безплатният достъп до информация е основен принцип.

Библиотеките на Европа ‐ над 90 000 ‐ провокират идеите и творчеството на гражданите, осигуряват стимулиращо и безопасно място за работа и учене. Професионално подготвеният персонал подпомага тези граждани чрез обучение и насоки в използването на информационни технологии и услуги. Обществените, академичните и националните библиотеки са част от мултикултурното общество. Те са участници в културната индустрия, създавайки свои собствени услуги и продукти. Те формират общоевропейска, глобална мрежа и имат потенциал да вдъхновяват директно и да предлагат подкрепа за други партньори в културната сфера. Библиотеките защитават демократичното, културното, образователното и социалното развитие на Европа.

Гражданите на Европа се нуждаят от:

1. общоевропейска политика за библиотеките, която надгражда вложените досега инвестиции в библиотеките и ефективно използва вече изградената инфраструктура;
  2. подкрепа за подобряване на европейската библиотечна мрежа;
  3. устойчиво финансиране и политическа подкрепа на ниво Европейски съюз (чрез новата програма Култура или нейн еквивалент);
  4. хармонизирани изключения от авторското право във всички държави членки на ЕС.

Interested to translate it in your own language?

Please contact Hella Klauser, Chair of EBLIDA EGCIS at klauser@bibliotheksverband.de.